România

 

Ziarul Financiar a lansat în 2017 o rubrică nouă, intitulată „Un salariu pe zi”.

Ne-am gândit să inaugurăm contribuția BPI group Romania cu rolul de Asistentă Executivă. Informațiile salariale sunt cert, importante, dar e util pentru cititori să afle și detalii relevante despre rol, din perspectiva recrutorului extern.

Spicuim din gândurile transmise de către colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group.

“Asistenta executivă este un post cheie în companiile mari. Are acces la informații importante, cu nivel înalt de confidențialitate, oferă suport unui manager superior, adeseori expatriat. Trebuie să aibă un comportament desăvârșit, capacități de relaționare și atenție la detalii peste medie. Nu rareori i se solicită să însoțească managerul în deplasări externe sau să stea peste program. I se solicită discreție și etică profesională. Vorbește impecabil engleza sau poate încă o altă limbă de circulație. În anumite situații, asigură și interpretariatul pentru managerul expatriat. Deși în imaginarul colectiv, se ocupă de cafele și de cumpărăturile șefului, în realitate sarcinile ce-i revin sunt foarte precise și valorizante.”

„Datorită vizibilității asupra business-ului în general, este un post care oferă perspective de dezvoltare profesională, fie către zona de comunicare, ori către zona de resurse umane, dar nu rare sunt cazurile în care asistentele evoluează inclusiv în echipele tehnice. Totuși, comparativ cu alte țări, în România există un deficit de formare profesională pentru acest tip de carieră. În Europa occidentală de exemplu, este o profesie care se practică toată cariera/viața, având programe de formare ori certificări dedicate și mai ales, oportunități proprii de dezvoltare profesională (evoluție către o expunere regională ori lideri de companii din ce în ce mai mari, etc.).”

„Asistenta executivă poate fi dedicată unui departament și atunci, primește sarcini de lucru de la diverși membri ai echipei. La un nivel mai mare de senioritate, este dedicată unui top manager sau CEO-ului companiei.”

„Cel mai adesea este o femeie, de aceea chiar numele postului este feminizat. În ciuda clișeelor vehiculate în societate, pentru acest nivel de competență se oferă salarii apropiate de cele ale unui middle manager în aceleași companii.”

„Este un post reputat pentru dificultatea de recrutare, tocmai datorită cerințelor foarte specifice.”

„Pentru Asistenta de departament se propun salarii nete în jur de 1.000 euro. Pentru asistenta executivă dedicată unui membru în Board, salariul crește către 1.200 - 1.300. În România, vârfurile profesiei, cu experiență în companiile cele mai prestigioase și prestanță deosebită, pot aspira la peste 1.500 euro net.”

Articol redactat de Adelina Mihai, în Ziarul Financiar din 9 februarie 2018

  • lien_linkedinlien_twitter