România

Agenția de știri Mediafax comentează datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu privire la diferențele de salarizare între femei și bărbați, în România. Astfel, femeile câştigă în medie cu circa 7% mai puţin decât bărbaţii. Există diferențe și între industrii, în funcție de gradul de « feminizare » al acestora, adică în funcție de ponderea femeilor în organizații. Astfel, femeile sunt clar majoritare în domeniile sănătate şi asistenţă socială (79,9% din numărul total al salariaţilor), învăţământ (71,9%), intermedieri financiare şi asigurări (70,4%), hoteluri şi restaurante (60,8%), conform INS, reluat de Mediafax.

Bărbaţii primesc însă un salariu mediu lunare net superior femeilor în majoritatea activităţilor economice. Totuși, cele mai mari diferenţe se regăsesc în sectorul intermedieri financiare şi asigurări (46,6%). Paradoxal, în acest domeniu, 71,9% din numărul total al salariaţilor sunt femei.

Printre experţii în resurse umane consultați de Mediafax, se află și colega noastră Raluca Pârvu, Business Manager BPI group România. Spicuim din ideile expuse.

« Inegalitatea salariilor dintre femei şi bărbaţi se remarcă, adesea, în mediul privat. Decalajul se formează în intervalul de vârstă 35-44 de ani, în urma deciziilor femeilor de a-şi întrerupe cariera pentru creşterea unui copil ».

« Dacă aprofundăm, cifrele demonstrează că decalajul se creează în intervalul de vârstă 35-44 ani. Înainte de 35 ani, femeile şi bărbaţii sunt plătiţi similar. Modelul de carieră care s-a dezvoltat în România atinge un apogeu, o culme a dezvoltării, în acest interval de vârstă. Tot atunci se adânceşte acest decalaj care nu mai poate fi recuperat ulterior. Fără îndoială, femeile şi bărbaţii lucrează cot la cot, dar vine un moment când femeile îşi întrerup cariera pentru creşterea copiilor, în timp ce bărbaţii continuă să progreseze în organizaţie. Discrepanța devine şi mai mare la pensie (categoria de peste 65 de ani), datorită carierelor incomplete, problematică pentru care nu s-a găsit o soluţie în România”, explică Pârvu.

« Chiar dacă sectorul intermedierilor financiare este „puternic feminizat”, acesta „este condus de bărbaţi, care ocupă cel mai adesea funcţiile bine plătite din organizaţii », susţine Raluca.

Articol integral realizat de Anca Olteanu și publicat de Mediax, 1 octombrie 2017.

  • lien_linkedinlien_twitter