România

Media

Media

  BPI group în presă

 

 

Alături de eJobs și redactorul Mihaela Pascari, am scos în evidență câteva sugestii pentru abordarea momentului mult-visat: acela în care te afli cu pixul în mână, la semnarea unui nou contract de muncă.

Adesea percepută ca o simplă formalitate, semnarea contractului este un moment important la începutul oricărui nou job.

„Contractul de muncă este prin definiție bilateral, atât angajatorul, cât și angajatul au drepturi și obligații. Ca atare, dacă nu vrei să semnezi orbește un angajament, mai bine acorzi un pic de timp subiectului”, spune colega noastră, Raluca Pârvu, Business Manager BPI group România.

Recomandarea BPI group către viitorul salariat este să se asigure că mențiunile din oferta de muncă să fie preluate în contract, astfel încât să nu existe neclarități ori surse de conflict ulterior.

Pentru mai multe detalii, citiți articolul integral publicat pe blogul eJobs .

20 august 2019

Ziarul Financiar aduce în discuție noi practici în politicile de resurse umane, confirmate de studiile Mercer: peste 50% din companiile private din România ar oferi bonusuri angajaților care recomandă o persoană ce ulterior va fi recrutată.

Colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group susține că „acest sistem scurtează durata procesului de selecție (...) și reprezintă o metodă de recrutare cu costuri mai reduse”.

În egală măsură „odată cu oferirea acestor bonificații, și salariații se angajează moral recomandând anumite persoane, astfel că nu pot recomanda pe cineva care să stea doar două săptămâni în companie”.

Sistemul de recomandări interne funcționează foarte bine, mai ales la nivel de juniori sau specialiști, pe principiul cooptării din rândul foștilor colegi, de exemplu. Centrele de servicii partajate de exemplu folosesc cu brio asemenea politici.

Tot Ziarul Financiar asociază practica “nepotismului”, subliniind limitele sistemului. Raluca subliniază că „în sectorul corporate, sistemul de recomandări nu se va numi niciodată nepotism. Pot exista asemenea derive, și la privat. Însă în esență, acordarea de bonusuri de recomandare este o gândire pragmatică, occidentală, un mecanism de diversificare a surselor în recrutare”. În foarte multe sectoare de activitate “companiile fixează reguli de etică prin care se evită conflictele de interese”.

Articol integral redactat de Adelina Mihai, ZF, 25 septembrie 2018.

Ziarul Financiar aduce în discuție nivelul salarial propus în sectorul retail și oferă elemente suplimentare de analiză. Astfel, sunt furnizate salariile medii nete, calculate de cotidianul financiar. În opinia ziarului, « datele publice arată că salariile medii plătite de lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri s-au apropiat de salariul mediu pe economie după ce mult timp erau mai aproape de minim dat fiind că cea mai mare parte a angajaţilor sunt casieri şi lucrători comerciali ».

Printre marii jucători din comerțul modern, format exclusiv din companii multinaționale, se distinge Lidl, care ar oferi salarii nete cu peste 20% față de media pieței de referință.

La solicitarea ZF, colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group, afirmă că : „Lidl are o politică salarială deliberată şi comunicată. Compania plăteşte pentru toate categoriile de personal peste piaţă, din dorinţa de a stabiliza fluctuaţia foarte mare de personal din domeniu“.

Fluctuaţia de personal accentuează criza de personal cu care se confruntă acest sector al economiei, unde se angajează în principal persoane cu calificare limitată, pe posturi de lucrător comercial sau casier. De aceea, conform datelor ZF, companiile mari din retail urmează curba crescătoare a salariului minim pe economie și tind chiar să se apropie de salariul mediu.

« Există creşteri salariale în retail, însă acestea trebuie ponderate cu creşterile sala­riilor medii şi minime pe economie. Retailerii s-au adaptat, dar mulţi au menţi­nut pla­ta salariilor în me­dia in­dus­triei », mai spu­ne Raluca Pârvu.

Articol redactat de Cristina Roșca și publicat în Ziarul Financiar, 22 august 2018.

BPI group: “Criza de personal este generată de emigrarea masivă și de salariile mici”

Ziarul Financiar analizează informațiile provenite de la Institutul Național de Statistică, referitor la numărul de locuri de muncă nou create în ultimele 12 luni.

Pornind de la această informație statistică, ZF prezintă topul primelor 10 industrii creatoare de locuri de muncă. Pe primele locuri, se află comerțul, sănătatea și IT&C, care « au făcut împreună mai mult de jumătate (53%) din totalul noilor angajări din ultimul an », spune ZF.

Colega noastră, Raluca Pârvu, Business Manager a avut ocazia să ofere câteva explicații:

Sectorul retail are în continuare nevoie de angajați, mai ales că se confruntă cu fluctuații foarte mari de personal. Însă, pentru potențialii angajați, naveta rural-urban este o dificultate: „oamenii din această categorie nu se deplasează mai mult de 20 km de casă, iar o astfel de navetă îi costă 200 lei lunar”. În aceste condiții, „mulți români nu mai acceptă să lucreze pe bani puțini cu efort mare”.

“Problema crizei de personal este extrem de îngrijorătoare, realmente, pentru toți angajatorii și se combină cu faptul că aceștia nu reușesc să îi rețină pe angajații existenți și nici nu fac schimbări în politicile lor de resurse umane.“

Ziarul Financiar, 9 august 2018, articol redactat de Adelina Mihai

Ziarul Financiar semnalează faptul că în București se înregistrează în 2018 peste 1 million de salariați, pentru prima fată în ultimii 27 de ani. Pornind de la această informație statistică, ZF caută explicații pentru dezvoltarea masivă a sectorului serviciilor și pentru ponderea Bucureștiului la nivel național. Astfel, din cei 4,8 milioane de salariați, mai bine de 1 million lucrează în capitală.

Colega noastră, Raluca Pârvu, Business Manager a avut ocazia să ofere câteva explicații :

”Creșterea semnificativă a numărului de salariați din București din ultimul an vine pe fondul dezvoltării foarte puternice a centrelor de servicii partajate. Ele investesc în orașele mare, fiind «obligate» de tipul de angajați pe care îi vizează: studenți sau tineri absolvenți, vorbitori de cel puțin o limbă străină, fără să fi avut neapărat o experiență profesională anterioară”.

Tendința de creștere a numărului de angajați se va menține în 2018, a mai precizat Raluca.

 

 rsz articol zf 06042018 2

 

Ziarul Financiar, 6 aprilie 2018, articol redactat de Adelina Mihai

Colega noastră, Raluca PÂRVU, a fost invitată la Radio France International, să discute despre francofonie și impactul său în economie.

IMG 8456 resize

Centrele de servicii din marile orașe recrutează pe bandă rulantă. Competiția este atât de mare, încât angajatorii escaladează ofertele salariale. Prețul mai mare câștigă.

Ziarul Financiar ne-a cerut detalii despre piața recrutării din sectorul BPO / Centre de Servicii.

Pentru acest domeniu de activitate sunt recrutați frecvent tineri absolvenți, cu 0 – 3 ani experiență, în domeniile financiar-contabil sau administrativ, vorbitori de 1-2 limbi străine.

« Ne frapează în această perioadă așteptările salariale ale celor care vizează joburi în industria BPO și centre de servicii. Nu credem că aceste exigențe salariale sunt legate de nivelul de experiență și performanță personale, ci mai mult de cererile uriașe venite dinspre angajatori », a spus colega noastră Raluca Pârvu, Business Manager BPI group.

În acest moment, tinerii sunt curtați de mai mulți angajatori în paralel, astfel încât preferă uneori să-și schimbe locul de muncă în mai puțin de un an, pentru a obține astfel o creștere salarială de 15-20%.

Raluca a mai declarat că « este posibil ca bula speculativă să nu dureze mai mult de 3-5 ani » până la stabilizarea efectivelor.

Articol redactat de Adelina Mihai, ZF 14 martie 2018.

 

Ziarul Financiar a lansat în 2017 o rubrică nouă, intitulată „Un salariu pe zi”.

Ne-am gândit să inaugurăm contribuția BPI group Romania cu rolul de Asistentă Executivă. Informațiile salariale sunt cert, importante, dar e util pentru cititori să afle și detalii relevante despre rol, din perspectiva recrutorului extern.

Spicuim din gândurile transmise de către colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group.

“Asistenta executivă este un post cheie în companiile mari. Are acces la informații importante, cu nivel înalt de confidențialitate, oferă suport unui manager superior, adeseori expatriat. Trebuie să aibă un comportament desăvârșit, capacități de relaționare și atenție la detalii peste medie. Nu rareori i se solicită să însoțească managerul în deplasări externe sau să stea peste program. I se solicită discreție și etică profesională. Vorbește impecabil engleza sau poate încă o altă limbă de circulație. În anumite situații, asigură și interpretariatul pentru managerul expatriat. Deși în imaginarul colectiv, se ocupă de cafele și de cumpărăturile șefului, în realitate sarcinile ce-i revin sunt foarte precise și valorizante.”

„Datorită vizibilității asupra business-ului în general, este un post care oferă perspective de dezvoltare profesională, fie către zona de comunicare, ori către zona de resurse umane, dar nu rare sunt cazurile în care asistentele evoluează inclusiv în echipele tehnice. Totuși, comparativ cu alte țări, în România există un deficit de formare profesională pentru acest tip de carieră. În Europa occidentală de exemplu, este o profesie care se practică toată cariera/viața, având programe de formare ori certificări dedicate și mai ales, oportunități proprii de dezvoltare profesională (evoluție către o expunere regională ori lideri de companii din ce în ce mai mari, etc.).”

„Asistenta executivă poate fi dedicată unui departament și atunci, primește sarcini de lucru de la diverși membri ai echipei. La un nivel mai mare de senioritate, este dedicată unui top manager sau CEO-ului companiei.”

„Cel mai adesea este o femeie, de aceea chiar numele postului este feminizat. În ciuda clișeelor vehiculate în societate, pentru acest nivel de competență se oferă salarii apropiate de cele ale unui middle manager în aceleași companii.”

„Este un post reputat pentru dificultatea de recrutare, tocmai datorită cerințelor foarte specifice.”

„Pentru Asistenta de departament se propun salarii nete în jur de 1.000 euro. Pentru asistenta executivă dedicată unui membru în Board, salariul crește către 1.200 - 1.300. În România, vârfurile profesiei, cu experiență în companiile cele mai prestigioase și prestanță deosebită, pot aspira la peste 1.500 euro net.”

Articol redactat de Adelina Mihai, în Ziarul Financiar din 9 februarie 2018

Ziarul Financiar publică o analiză a ritmului de creștere a salariului minim pe economie, așa cum a fost anunțat de proaspătul guvern condus de Viorica Dăncilă. Astfel, salariul minim ar urma să aibă creșteri anuale de 8-10% pe an, în următorii trei ani.

Colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group confirmă faptul că este nevoie de creșterea salariale, în condițiile în care majoritatea salariilor din România se află foarte aproape de salariul minim, iar acesta din urmă este unul dintre cele mai mici înregistrate în Uniunea europeană.

180201 Articol ZF

Totuși, contactele cu mediul de afaceri indică o incertitudine în creștere în rândul oamenilor de afaceri, așa cum explică și Raluca: “Când guvernul crește salariul minim fără o cooperare cu mediul economic, poate exista surpriza ca o serie de companii, care nu și-au bugetat astfel de creșteri, să aibă dificultăți, să-și închidă activitatea sau să se mute în state cu forță de muncă mai ieftină”.

“Creșterea extrem de accelerată a salariului minim, deși este solicitată, rămâne nedigerată în mediul de business pentru că nu este asociată cu o creștere a productivității sau a dezvoltării capacităților tehnice ale oamenilor”, a mai spus Raluca.

Dintr-o perspectivă mai largă și pe termen lung, Raluca a concluzionat această intervenție în principalul cotidian financiar: „Convergența salariilor din România cu cea a statelor din regiune e începută demult. Însă, dacă ajungem să prindem din urmă la salarii state din Europa centrală precum Cehia sau Polonia, atunci riscăm să avem probleme de competitivitate. Vom fi o țară cu o forță de muncă mai puțin ieftină, dar care nu este nici măcar foarte calificată”.

Articol integral redactat de Adelina Mihai, ZF, 1 februarie 2018.

Agenția de știri Mediafax comentează datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu privire la diferențele de salarizare între femei și bărbați, în România. Astfel, femeile câştigă în medie cu circa 7% mai puţin decât bărbaţii. Există diferențe și între industrii, în funcție de gradul de « feminizare » al acestora, adică în funcție de ponderea femeilor în organizații. Astfel, femeile sunt clar majoritare în domeniile sănătate şi asistenţă socială (79,9% din numărul total al salariaţilor), învăţământ (71,9%), intermedieri financiare şi asigurări (70,4%), hoteluri şi restaurante (60,8%), conform INS, reluat de Mediafax.

Bărbaţii primesc însă un salariu mediu lunare net superior femeilor în majoritatea activităţilor economice. Totuși, cele mai mari diferenţe se regăsesc în sectorul intermedieri financiare şi asigurări (46,6%). Paradoxal, în acest domeniu, 71,9% din numărul total al salariaţilor sunt femei.

Printre experţii în resurse umane consultați de Mediafax, se află și colega noastră Raluca Pârvu, Business Manager BPI group România. Spicuim din ideile expuse.

« Inegalitatea salariilor dintre femei şi bărbaţi se remarcă, adesea, în mediul privat. Decalajul se formează în intervalul de vârstă 35-44 de ani, în urma deciziilor femeilor de a-şi întrerupe cariera pentru creşterea unui copil ».

« Dacă aprofundăm, cifrele demonstrează că decalajul se creează în intervalul de vârstă 35-44 ani. Înainte de 35 ani, femeile şi bărbaţii sunt plătiţi similar. Modelul de carieră care s-a dezvoltat în România atinge un apogeu, o culme a dezvoltării, în acest interval de vârstă. Tot atunci se adânceşte acest decalaj care nu mai poate fi recuperat ulterior. Fără îndoială, femeile şi bărbaţii lucrează cot la cot, dar vine un moment când femeile îşi întrerup cariera pentru creşterea copiilor, în timp ce bărbaţii continuă să progreseze în organizaţie. Discrepanța devine şi mai mare la pensie (categoria de peste 65 de ani), datorită carierelor incomplete, problematică pentru care nu s-a găsit o soluţie în România”, explică Pârvu.

« Chiar dacă sectorul intermedierilor financiare este „puternic feminizat”, acesta „este condus de bărbaţi, care ocupă cel mai adesea funcţiile bine plătite din organizaţii », susţine Raluca.

Articol integral realizat de Anca Olteanu și publicat de Mediax, 1 octombrie 2017.

 

Un studiu realizat de o importantă companie de consultanță repertoriază sectoarele economiei care înregistrează cel mai mare nivel de fluctuație de personal, în cadrul companiilor private. Media generală a pieței din România este astfel de 20% (în creștere cu 4% față de anul 2016), dar anumite sectoare de activitate depășesc cu mult acest standard național. Astfel, retailul a rămas și în 2017 sectorul cu o fluctuație foarte importantă de la un an la altul (38%). De asemenea, centrele de servicii partajate se află și ele peste media națională, la 24% (un nivel relativ stabil față de anul precedent).


170925 pg 2

În intervenția sa, colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group, afirmă că : „Există companii care se confruntă cu niveluri mult mai mare ale fluctuației de personal, dar care nu vor să vorbească despre această problemă. Toți se chinuie să își păstreze oamenii, însă retenția ține foarte mult de salariu, de atmosfera de lucru din companie și cât de mare este presiunea pusă pe angajați. Degeaba le dai beneficii de tipul masajului la birou dacă îi storci apoi ca pe niște lămâi. Trebuie să existe un echilibru”.

Dacă în retail cauzele țin atât de natura muncii (program intens, uzură mare la job), cât și de salariul mic oferit, centrele de servicii au o situație diferită. „În cadrul centrelor de servicii (...) lucrează tinerii cu studii superioare, multilingvi, aflați la început de carieră. Și aici există uzură, pentru munca este repetitivă (...). Deși sunt joburi cu program flexibil în care nu ai nevoie de experiență profesională, tinerii nu cred că au o perspectivă de carieră acolo, își fac planuri doar pentru un an sau doi ”, mai arată Raluca.

Articol redactat de Adelina Mihai și publicat în Ziarul Financiar, 25 septembrie 2017

Domeniul turismului suferă intens de lipsa forței de muncă. MEDIAFAX a realizat un articol pe această temă, cu titlul : “Joburile din turism sunt permisive şi ofertante pentru tineri, dar sunt insuficient promovate”.

În intervenția sa, colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group, consideră că : „Industria ospitalităţii este un bun formator, o asemenea experienţă poate fi valorizată ulterior. Nu pare, dar la recepţia unui hotel de exemplu, înveţi mult despre natura umană, despre vânzări şi despre ce nivel de serviciu aşteaptă clientul, nu doar să zâmbeşti. Al doilea interes este că se pot găsi locuri de muncă flexibile, cu timp parţial sau sezoniere, care să convină unui student sau proaspăt absolvent. Să adăugăm şi vorbirea curentă a limbii engleze”.

Pentru a creşte şansele de angajare în unităţi de bun nivel, din lanţuri internaţionale, şi apoi pentru a-şi creşte şansele de promovare, „bine-ar fi ca tânărul nostru să caute stagii de practică şi să se gândească la cursuri de calificări pentru respectiva meserie”, mai arată Raluca Pârvu. Iar pentru nivelul mediu de studii „tânărul nu prea are acces la joburile front office, de contact direct cu clientul; poate, în schimb, să înceapă printr-un stagiu de practică şi să caute să confirme prin munca sa. Într-un hotel, însă, pot fi multe alte posibilităţi – în restaurant, bucătărie, bar, depozit, mentenanţă, curăţenie, valet etc. Se impune, totuşi, de multe ori, o bună cunoaştere a limbii engleze, dacă jobul presupune interacţiune cu clientul”.

„Se caută intens oameni în industrie, pe absolut toate posturile - în restaurante (barmani, ospătari, personal în bucătărie), la recepţie, la curăţenie etc. Toate site-urile de joburi oferă asemenea oportuniţăţi în număr mare. Unele sunt posturi nou-create, dar cele mai multe provin din înlocuirea salariaţilor care aleg alt drum. Adesea, cei cu experienţă pleacă apoi să o fructifice pe nave de croazieră sau în ţări unde vor câştiga mult mai bine”, a remarcat Raluca Pârvu.

În ciuda avantajelor evidente, locurile de muncă nu se ocupă și angajatorii nu mai știu ce soluții să găsească. Raluca Pârvu răspunde că „piaţa românească are un defect sistemic, şi anume faptul că mizează mult pe bacşişul oferit de către client, mai ales în restaurante. Se oferă salarii mici, uneori chiar muncă la negru, orele suplimentare nu sunt întotdeauna plătite... Multe unităţi de cazare şi restaurante nu-şi găsesc deloc personal şi aleg chiar să închidă o parte din unitate decât să caute alte soluţii. Sau chiar, mai de curând, încearcă soluţia importului de mână de lucru ieftină, din afara Uniunii Europene. Cunoaştem locaţii care în ciuda bunei reputaţii pierd temporar salariaţi în sezon, în favoarea Italiei sau Greciei, de exemplu. Pe termen lung, vor trebui găsite soluţii, pentru că pierderile în cifra de afaceri sunt duble: în loc să câştigi mai mulţi clienţi, ajungi să-i refuzi”.

Articol redactat de Dan Străuț și publicat în Ziarul Financiar, 23 septembrie 2017

Un studiu recent al Băncii Mondiale a făcut vâlvă în presa zilei de 5 septembrie 2017. A priori, românii ar fi interesați de relocare în marile orașe ale tării. București, Timișoara, Cluj și Brașov ar putea fi adevărate „orașe-magnet”.

Ziarul Financiar a publicat într-un articol pe această temă câteva idei transmise de colega noastră, Raluca PÂRVU, Busines Manager BPI group.

„Angajatorii trebuie să se adapteze și să aibă politici de relocare clare. Un inginer care se mută de la 500 km distanță trebuie ajutat să își plătească și chiria”.

„Am remarcat că tinerii cu studii superioare din zona Moldovei și din sudul țării se mută mai ușor în centrele urbane mari, spre comparație cu locuitorii din Transilvania sau Banat.”

„Deși există deficit de forță de muncă, sunt puține companiile care au înțeles că trebuie să sprijine cu adevărat relocarea. Angajatorii nu fac încă diferențierea între candidații care se relocă și cei care provin din bazinul ocupațional respectiv.”

Articol integral redactat de Adelina Mihai, ZF, 5 septembrie 2017.

Angajatorii caută soluții pentru criza forței de muncă. O inițiativă recentă este deschiderea către angajarea pensionarilor, pentru joburi cu timp parțial.

« Acest proiect – dacă va avea succes – poate constitui o resursă pentru o serie de companii. Să nu uităm că multe dintre ele încă evită să angajeze persoane peste 45 de ani. Saltul de la criteriul tinereţii la angajarea unor seniori, dispuşi să muncească, activi şi implicaţi, este uriaş! », a precizat Raluca Pârvu, Business Manager BPI.

« Angajarea unui pensionar poate fi „reciproc avantajoasă”. Primul câştig este cel al flexibilităţii referitor la orarul de lucru. Apoi putem evoca stabilitatea salariatului – în retail, rata de plecare este foarte mare comparativ cu alte industrii şi îngreunează activitatea. Cu siguranţă, fiind un job de completare, şi aşteptările financiare vor fi aliniate. Desigur, nu este vorba de un act de caritate, ci de o angajare cu acte în regulă, obligaţii, reguli, sarcini, la fel ca pentru orice alt angajat. Va obliga poate angajatorii să analizeze întâi dorinţa omului de munci şi capacitatea (tehnică şi/sau fizică) şi apoi vârsta! », a menţionat Raluca Pârvu.

Articol integral publicat de Mediafax și realizat de Anca Olteanu, redactor, 27 august 2017.

Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns în al doilea trimestru din 2017 la 64.100 la nivelul înregistrat în 2008, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS). Ceea ce aparent este o oportunitate, ascunde în fapt o criză a forței de muncă în toată puterea cuvântului.

Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns în al doilea trimestru din 2017 la 64.100 la nivelul înregistrat în 2008, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS). Ceea ce aparent este o oportunitate, ascunde în fapt o criză a forței de muncă în toată puterea cuvântului.

„Piaţa muncii este foarte dinamică în acest moment, România având cea mai mare creştere economică din UE. Se creează locuri de muncă în industria prelucrătoare, în automotive, dar mai ales se resimte extrem de puternic impactul exodului românilor către alte ţări ale UE. De aici şi criza forţei de muncă”, susţine Raluca Pârvu, business manager la firma de consultanţă în management şi resurse umane BPIg.

Reprezentanta BPI group susţine că „puţini angajatori au acceptat să depăşească principiul plăţii pe salariul minim pe economie ca să-şi rezolve problemele la angajare. Doar angajatorii mari, corporaţiile, au înţeles miza şi acţionează: măresc salariul brut, oferă beneficii, vor chiar să angajeze pensionari part-time”.

Articol integral publicat de Mediafax și realizat de Anca Olteanu, redactor, 20 august 2017.

"Numărul de salariați din economie a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele decenii", titrează un articol apărut astăzi, 28 iulie 2017, în Ziarul Financiar.

 

BPI group - prin vocea colegei noastre, Raluca PÂRVU, Business Manager - confirmă că "piața muncii este efervescentă". Tensiunea este însă vizibilă în toate sectoarele și mai ales, în zonele care se dezvoltă continuu, atât prin investiții industriale, cât și în dezvoltarea serviciilor. 

Spicuim aici din declarațiile sale:

"Atât la nivel de execuție, cât și pentru poziții manageriale, sunt deschise numeroase joburi. Nu este vorba doar despre joburi nou create – de o creștere netă a pieței - ci și de înlocuirea acelor salariați care pleacă din companie. Este binecunoscut faptul că în anumite sectoare, pe poziții operaționale, rata de plecare anuală depășește 40% din efectiv".

"Pentru industrie, deficitul se datorează mai ales decalajului dintre așteptările salariale ale candidaților și oferta angajatorilor. Iar emigrarea este și ea strict legată de acest decalaj salarial. De asemenea, în marile orașe, unde industria este mai puțin prezentă, sunt creșteri majore în sectorul serviciilor – servicii partajate, BPO, suport clienți, etc. Înregistrăm și aici o nepotrivire salarială, dar suplimentar, în servicii se caută persoane foarte tinere, cu minim de experiență profesională, însă cu studii superioare și multilingve. Aici tensiunea la recrutare este direct legată atât de stabilitatea limitată a acestei categorii de salariați, cât și de programul de lucru parțial incompatibil cu continuarea studiilor". 

"Sectorul IT continuă să recruteze, deși se confruntă cu un deficit de competențe disponibile, în toate centrele urbane unde s-au dezvoltat centre de inginerie și dezvoltare software. Soluțiile pe termen scurt sunt puțin numeroase și este mare nevoie de stoparea scurgerii de competențe către străinătate."

În absența unor măsuri concrete care să stopeze plecările masive în străinătate, Raluca precizează faptul că "nevoia de import de mână de lucru este vizibilă la orizont. Pentru ca această soluție de termen scurt și mediu să funcționeze e necesară contribuția statului român care să simplifice angajarea cetățenilor non-UE. Momentan, legislația nu este compatibilă cu angajări pe scară largă, iar această deschidere pare să nu fie dorită nici la nivel politic, nici la nivel social".

"E nevoie să stopăm aceste plecări masive, oferind șansa la educație, la sănătate – un nivel de trai în creștere și o mai mare calitate a vieții în comunitate – pentru toate categoriile de persoane active. Altfel, cu siguranță, operatorii de producție, personalul medical, inginerii … vor considera plecarea în străinătate ca (singura) soluție viabilă pentru ei și familiile lor. 

Articol integral, Adelina Mihai, 28 iulie 2017, Ziarul Financiar

 

Piaţa muncii dispune de foarte multe joburi disponibile atât pentru personalul slab calificat, cât şi pentru oamenii cu calificări înalte, doar că aceste noi angajări se fac numai în anumite zone ale ţării, unde există investiţii, a declarat Raluca Pârvu, business manager la BPI Group.       

„Se fac multe angajări, dar în egală măsură observăm şi foarte multe plecări prin demisii. Sunt multe companii cu fluctuaţie mare de personal care nu reuşesc să găsească soluţii. Sunt plecări ale angajaţilor care au stat mai puţin de un an în companie, atât din sectorul industrial, cât şi din retail –domeniu în care plecările ajung şi la 40% din efectivul total de personal“, a mai spus colega noastră.

Articol de Adelina Mihai în Ziarul Financiar ediția online din 19 aprilie 2017.

Statisticile naționale confirmă faptul că numărul total de locuri de muncă se apropie cu paşi repezi de nivelul cel mai ridicat din perioada de boom economic, de 4,83 de milioane de angajaţi, înregistrat în septembrie 2008. Ziarul Financiar a dorit să afle mai multe informații despre modul în care această evoluție se simte în sectorul consultanței în resurse umane.

„Anul acesta este indubitabil bun, am observat şi noi că sunt mai multe proiecte de recrutare în piaţă pe poziţii de management sau de expertiză. Sper să ne întoarcem la nivelul pieţei muncii din 2008 şi să o ţinem aşa încă cel puţin cinci ani“, declară colega noastră Raluca Pârvu în ediția de ieri a ”Ziarului Financiar”.

Articol integral de Mihaela Pascari în Ziarul Financiar din 19 aprilie 2017.

Studii recente arată că salariații din România sunt solicitați din ce în ce mai mult pentru cariere internaționale. În paralel, numărul de expatriați detașați în România, scade an după an.

Ziarul Financiar a dorit să afle mai multe informații despre motivele acestei schimbări de tendință. Raluca Pârvu, Bu­siness Manager BPI group Romania, a oferit câteva explicații. Costul expatrierii, creșterea nivelului de expertiză local și imigrarea experților sunt parte din aceste motive.

Firmele din România au început de mai mulţi ani să îşi pregătească o serie de ma­na­geri de top locali, capabili să preia funcţii care, în mod tra­diţional, erau dedicate expa­triaţilor. „În ce priveşte intrările de expatriaţi în ţară, tendinţa este în scădere continuă de mai mulţi ani. Expatriatul costă de circa trei ori mai mult decât un angajat local, iar pe lângă salariu, are multe alte beneficii şi avantaje, toate acestea fiind furnizate de companii, în majoritatea situaţiilor“, a spus Raluca Pârvu.

În ce priveşte creșterea numerică a celor care pleacă în afară, acest fapt vine și din pregătirea şi dezvoltarea competenţelor lor în România. „Dacă şi-au făcut planurile de succesiune în carieră aşa cum şi-au dorit, în timp au reuşit să furnizeze manageri locali, suficient de capabili, pregătindu-i şi pentru mobilitate internaţională. Noi am fost o ţară importatoare de expaţi şi nu una exportatoare. În schimb, acum există multe companii din România care sunt capabile să trimită români să conducă alte filiale“, a afirmat Raluca Pârvu. Merită menționat că un număr important de plecări sunt datorate nu doar unui parcurs de mobilitate internațională, ci și exportului de mână de lucru mai ieftină care în România a devenit un fapt îngrijorător.

Articol integral de Mihaela Pascari în Ziarul Financiar din 30 ianuarie 2017.

Pe baza datelor furnizate de Revisal, Ziarul Financiar a alcătuit un top al primilor 10 angajatori din 2016. Sunt prezente companii din retail (alimentar si non-alimentar), energie și automotive, toate cu peste 10.000 angajați.

ZF analizează evoluția (pozitivă sau negativă) a numărului de salariați în aceste companii și-ți dorește să știe dacă tendințele vor continua și în 2017.

Companiile din retailul alimentar ocupă o poziție aparte în acest top (4 din primii 10 angajatori).

„Extinderea retailerilor prin creşterea numărului de magazine a generat, evident, şi o creştere a numărului de angajaţi. Acest domeniu al comerţului va continua să se extindă şi anul acesta chiar dacă au o fluctuaţie foarte mare a angajaţilor (în unele cazuri ajunge la 40%). Tendința de creștere poate să scadă dacă jucătorii fac schimbări în politica salarială, cum au început să facă deja unele companii”, a spus Raluca Pârvu, Business manager BPI group Romania. Din cauza deficitului mare de candidaţi şi a fluctuaţiei de personal, retaileri alimentari precum Kaufland, Lidl sau Metro Cash & Carry au anunţat încă de anul trecut că vor majora semnificativ salariile angajaţilor, în încercarea de a-i reţine mai mult timp în companie.

„În principiu, expansiunea în retail ar trebui să continue, dar şi aici este oricând posibilă o concentrare de mărci, pentru că nu tuturor companiilor le merge foarte bine”, a mai spus Raluca Pârvu.

Pe lângă retail, sectorul auto oferă de asemenea o creștere semnificativă. „Cred că noi angajări se vor face anul acesta și în industria compoententelor auto (dar nu neapărat în zonele tradiţionale în care există fabrici, ci în localităţi în care deschid fabrici noi) şi în centrele de servicii„ a mai spus Raluca.

Ea a mai precizat și că mari angajatori precum Automobile Dacia sau OMV Petrom nu se vor mai extinde foarte mult, ci, din contră, ar putea să îşi mai restrângă din efectivele de personal, pentru că nici evoluţia preţurilor barilului de petrol şi nici eliminarea timbrului de mediu nu ajută aceste industrii.

Articol integral de Adelina Mihai, în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13 ianuarie 2017.

Piața recrutării din București și principalele orașe IT este “încinsă“ în ultimii ani de două tipologii de profile. Deficitul de candidaţi în domeniul IT este binecunoscut, dar observăm aceeaşi problemă şi cu vorbitorii de limbi străine, candidații multilingvi.

„Din perspectivă tehnică, piaţa consideră profilurile de IT ca fiind înalt calificate şi nu valorizează în egală măsură multi-lingvismul, dar situaţia evoluează rapid. Disponibilitatea e mică pentru ambele categorii, chiar şi pentru vorbitorii de limbi străine, care se găsesc din ce în ce mai greu faţă de 2013-2014. Putem vorbi de o suprasaturare a pieţei. În acest ritm, se pune o presiune foarte mare pe echipele de HR pentru recrutarea de sute de oameni pe an, căci companiile accepă proiectele de externalizare a anumitor servicii fără a avea personalul necesar, format şi disponibil“, a spus colega noastră Raluca Pârvu, Business Manager BPI Group.

Articol integral de Mihaela Pascari în Ziarul Financiar din 26 septembrie 2016.

Performanța unui manager se măsoară diferit în fiecare companie. La fel și definiția LIDERULUI este înțeleasă în fel și chip în companii. Îndeplinirea obiectivelor de business reprezintă o parte a acestei definiții. În resurse umane, ne place să completăm această definiție cu modul în care managerul își tratează salariații.

„Relaţia cu şeful este direct legată şi de performanţa la job şi de satisfacţia profesională. In­dife­rent de generaţie, salariaţii confirmă că pot lua decizia de angajare pe un post nou dacă există chimie cu viitorul şef, dar şi că pot părăsi com­pania din cauza relaţiei ne­mul­­ţumi­toare cu şeful. Fiind la în­ce­pu­tul vieţii lor profesionale, ti­ne­­rele generaţii aşteaptă cu si­gu­ranţă ghidaj în activitate, inspi­raţie şi o bună relaţie infor­ma­lă cu responsabilul ie­rar­hic“, a spus Raluca Pârvu, business manager în cadrul com­paniei de consultanţă în ma­na­ge­ment şi resurse umane BPI Group România.

Lista cu cele mai bune sfaturi pentru un leader e lungă și trebuie ajustată la personalitatea fiecăruia, dar elementele esențiale ar putea fi următoarele :

-      Practică ascultarea activă, dialogul – în loc de monolog, și adoptă politica ușilor deschise !

-      Detaliază cerințele în funcție de experientă și nivelul de înțelegere al interlocutorului. Dacă ai impresia că poți cere de mâine unui stagiar să facă aceleași lucruri cu salariatul rutinat din companie, poate te înșeli !

-       Fii autentic și încurajează autenticitatea, dar controlează-ți reacțiile (negative) la nevoie !

-       Nu uita de unde ai plecat – dacă ai fost promovat recent, sigur iți recunoști foștii colegi pe culoar !

-       Nu te izola în turnul de fildeș, participă la evenimentele formale și informale ale echipei, ține urechea deschisă la ce e nou, la ce e bun și mai puțin bun în activitatea ta. Urmărești un rezultat, un obiectiv, dar e important și cum îl obții !

Raluca Pârvu spune că susţine competiţiile din interiorul companiei, însă acestea nu sunt suficiente pentru a selecta persoana porivită acestui rol, nevoia de transparenţă fiind un aspect important când vine vorba de ocuparea poziţiilor respective. „Criteriile de selecţie trebuie comunicate clar, astfel încât să nu existe suspiciuni în companie legate preferinţele unuia sau altuia dintre şefi. Pe lângă criteriile cantitative, recomandăm introducerea unui demers de evaluare a competenţelor manageriale care obiectivează alegerea şi care permite evidenţierea corectă a motivaţiei diferiţilor candidaţi“, a menţionat Raluca Pârvu.

 

Articol publicat de Mihaela Pascari - Ziarul Financiar – 11 septembrie 2016

Portalurile de job-uri publică zilnic, noi locuri de muncă. Dar oare sunt toate noi? Ziarul Financiar caută explicații pentru frecvența anumitor categorii de joburi: asistent manager, reprezentant vânzări, contabil, lucrător comercial... Încercăm să oferim răspunsuri pentru o mai bună înțelegere a dinamicii din piața muncii.

„Sunt meserii de bază, utile în toate companiile, care deservesc activităţile ne­ce­sare indiferent de dimen­siunea companiilor, deoarece toate firmele au ne­voie de contabili, de jurişti sau de persoane care să le vândă produsele. Pe de altă parte, acestea sunt po­ziţii cu o fluctuaţie de personal foarte mare, în care angajaţii nu stau mult timp, întrucât salariile sunt relativ mici şi oricând o ofertă mai bună poate face diferenţa în cazul lor“, a explicat Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI group România.

Articol publicat de Adelina Mihai - Ziarul Financiar – 5 august 2016

Anul trecut a marcat cel mai scăzut număr al şomerilor proveniţi din concedieri din ultimii cinci ani, astfel că în primele trei trimestre din 2015 mai puţin de 80.000 de şomeri au provenit din rândul angajaţilor concediaţi. Spre comparaţie, în acelaşi interval din 2010 numărul lor era de 310.000.
 
În primele nouă luni ale anului trecut au intrat în şomaj peste 568.000 de persoane, iar pentru cei mai mulţi motivele intrării în şomaj au fost reînnoirea cererilor de locuri de muncă ale celor care deja erau şo­meri ne­in­demnizaţi (18%), dis­po­nibili­ză­rile individuale şi co­lec­tive (14%), persoane care cereau de la stat venitul minim garantat (13,5%) sau absolvenţi care nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă după terminarea liceului / şcolii profesionale sau a facultăţii (9,6%), arată datele pu­bli­cate de Ministerul Muncii pe baza infor­maţiilor de la Agenţia Naţio­nală pentru Ocu­parea Forţei de Muncă (ANOFM).
 
Astfel, un număr de 78.100 de şomeri intraţi în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în primele luni ale anului 2015, adică doar 14% din totalul celor peste 568.000 de şomeri noi din aceeaşi perioadă, au cerut ajutor de şomaj pentru că au fost concediaţi. Ponderea şomerilor care provin din concedieri – individuale şi colective – a scăzut semnificativ în ultimii ani, având în vedere că în perioada ianuarie - septembrie 2010 era de 39% (adică 309.247 de şomeri proveneau din concedieri), iar în 2011 ajunsese chiar la 40% (cu 314.233 de şomeri generaţi de restructurări).
 
„Este adevărat că piaţa muncii şi-a revenit şi că există unele zone unde se fac masiv an­ga­jări, însă să nu uităm că sunt mulţi care scapă de sub plasa ANOFM-ului pentru că pleacă din com­pa­nii «cu acordul părţilor». Majo­ritatea con­ce­die­rilor sunt făcute cu acordul părţilor, pentru că, de re­gulă, companiile sunt dispuse să plă­teas­că puţin mai mult pe moment pentru a nu risca pro­cese in­ten­tate de angajaţi, care şi-ar putea re­că­păta în in­stanţă posturile“, a explicat Raluca Pârvu, busi­ness manager în cadrul com­paniei de con­sultanţă în management şi resurse uma­ne BPI Group.
 
Articol integral de Adelina Mihai - Ziarul Financiar - 14 ianuarie 2016

Oferta de pe piaţa muncii la început de 2016 arată bine: salarii mai bune, slujbe mai complexe şi multe locuri de muncă disponibile, mai ales în cazul industriilor prelucrătoare, de outsourcing şi de IT. Cel mai bun motor al revenirii la o piaţă în care angajaţii sunt cei care pun condiţiile este însă tocmai numărul redus al candidaţilor.

Economia României a creat peste 154.000 de noi locuri de muncă în primele opt luni ale anului trecut, nivel cu peste 45% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2014, arată cele mai recente date disponibile. Specialiştii în resurse umane sunt de părere că tendinţa de creştere a noilor angajări se va menţine şi în 2016, pentru că există toate premisele ca acest lucru să se întâmple: creşterea economică estimată pentru 2016 (care variază între 3,9 şi 4,1%) indică un nivel mai ridicat decât cel prognozat pentru anul trecut şi astfel companiile au încredere să-şi extindă afacerile în România sau să facă investiţii greenfield.

„Mediul industrial, mai ales în domeniul componentelor auto, anunţă extinderea capacităţii de producţie, lucru care va duce la creşterea nevoii de personal direct productiv - muncitor calificat în producţie. Această tendinţă favorizează alte locaţii decât Bucureştiul, unde industrie nu mai există. Sunt vizate în special centrele urbane din Transilvania, Banat, zona Piteştiului şi a Ploieştiului, dar în marile oraşe există deja riscul supra-încălzirii în condiţiile lipsei de personal de execuţie calificat“, a explicat Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în mana-gement şi resurse umane BPI Group. Ea a mai precizat că şi serviciile oferă o creştere semnificativă, în condiţiile în care se externalizează multe procese în BPO-uri (centre de servicii de externalizare pentru afaceri) sau în centre de servicii partajate (Shared Services). Vizate aici sunt activităţile suport (financiar, HR, callcenter etc.), dar şi sectorul IT.

Articol integral de Adelina Mihai - Business Magazin - 12 ianuarie 2016

Puteţi viziona întregul interviu aici.

 

Mai mult de 272.000 de români figurau, în primul trimestru al acestui an, în categoria persoanelor care nu aveau un loc de muncă, dar care sunt dispuse să lucreze deşi nu îşi caută activ un job, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Numărul acestora este de două ori mai mare faţă de cel din primul trimestru al anului 2008 şi în uşoară creştere faţă de perioada similară a  anului trecut.

„Aceste persoane sunt «uitate» practic de piaţa muncii pentru că, indi­ferent de vârstă, dacă nu îşi caută activ un loc de muncă sunt ca şi dispărute, pentru că nu îi mai sună nimeni să îi angajeze“, a explicat Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în ma­nagement şi resurse umane BPI Group. Compania gestionează atât proiecte de recrutare, cât şi proiecte de outplacement, adică programe plătite de foştii angajatori pentru a sprijini tranziţia în carieră a an­gajaţilor care au rămas fără loc de muncă. 

În categoria persoanelor descurajate intră, conform definiţiei Statisticii, persoanele care şi-au căutat un loc de muncă folosind metode pasive sau care nu caută un loc de muncă pentru că au crezut că nu există locuri libere sau nu au ştiut unde să caute, nu se simt pregătite profesional, cred că nu vor găsi de lucru din cauza vârstei sau au căutat altă dată şi nu au găsit.

Statistica arată că, din totalul persoanelor „descurajate“, 60% provin din mediul rural.

„În mediul rural, adică unde locuiesc aproape jumătate din locuitorii Ro­mâniei, există deficienţe din start la partea de căutare, pentru că nu toată lumea este conectată la internet. Noi am făcut o cercetare în urmă cu câţiva ani din care reieşea că majoritatea tinerilor din mediul rural îşi caută un loc de muncă doar prin intermediul rudelor sau al cunoştinţelor. Nici la agenţiile judeţene de ocupare nu apelează, pentru că acestea sunt în reşedinţele de judeţ, iar accesul nu este facil“, a mai spus Raluca Pârvu.

În opinia ei, există şi o problemă legată de formarea profesională a persoa­nelor care intră în categoria celor care ar vrea să lucreze, dar nu îşi caută activ un loc de muncă pentru că aceştia de multe ori nu au nicio calificare – lucrând mai ales ca zilieri- iar locurile de muncă pe care le-ar putea accesa sunt, de cele mai multe ori, plătite prost, la nivelul salariului minim pe economie.

„Distanţa faţă de locul de muncă este un alt factor im­portant pentru cei din mediul rural, care, de regulă, nu au posibilitatea de a se deplasa pe o distanţă mai mare de 20 de kilometri. În medie, costul unei navete în România este de 250 de lei pe lună, iar dacă angajatorul nu decontează această sumă, din salariul minim angajatul ră­mâ­ne cu circa 500 de lei net pe lună şi ajunge la concluzia că nu merită să lucreze“, a mai spus Pârvu.

Cu cât pauza în activitatea profe­sională a unei persoane este mai mare, cu atât îi va fi mai greu să îşi găsească un loc de muncă, pentru că în prezent există persoane cu vârste destul de înaintate care nu au lucrat niciodată şi care sunt practic „dispărute“ din statisticile forţei de muncă. „Nici persoana care a stat prea mulţi ani acasă nu este prea dornică să lucreze şi nici angajatorul nu o doreşte, pentru că pare neserioasă. Cine nu depune un efort serios de formare – aici nu sunt incluse cursurile la care participă doar dacă primesc bani în schimb- şi nu se califică într-o anumită meserie este exclus de pe piaţa muncii“, a mai spua Raluca Pârvu de la BPI.

Analiza ZF pe baza datelor de la Statistică arată că, din to­talul persoanelor care nu îşi caută un loc de muncă, dar vor să lucreze, cei mai mulţi (37,2%) au între 35 şi 49 de ani, urmaţi de cei din categoriile de vârste 25- 34 de ani (27%), 15- 24 de ani (20%) şi 50- 64 de ani (15%). În prezent, România are doar 4,5 milioane de salariaţi la o populaţie de 20 de milioane de persoane (din care peste 9,2 milioane reprezintă populaţia aptă de muncă).

Articol publicat de Adelina Mihai în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.08.2015

 

Doar 43% dintre locuitorii României cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani au statut de persoană „ocupată“, ponderea acestora fiind semnificativ mai scăzută decât cea din statele din nordul sau din vestul Europei, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Eurostat.

Astfel, în Suedia 72% din populaţia vârstnică au o ocupaţie, în Germania procentul este de aproape 66%, iar media la nivelul statelor din Uniunea Euro­peană este de circa 52%. De ce nu reu­şesc să se angajeze vârstnicii României?

„Deşi nu e legal şi nici formal, în politicile de recrutare din companii sunt vizaţi mai mult angajaţii cu vârste de sub 35 de ani. Noi mai trimitem companiilor şi candidaţi care depăşesc vârsta de  45 de ani, însă de aproape fiecare dată ni s-a zis oficial că «nu se potrivesc culturii organizaţionale», nu că sunt prea bătrâni, deşi ştim că acesta este motivul“, a spus Raluca Pârvu, business manager în cadrul com­paniei de consultanţă în management şi resurse umane BPI Group. Compania gestionează atât proiecte de recrutare, cât şi proiecte de outplacement, adică programe plătite de foştii angajatori pentru a sprijini tranziţia în carieră a angajaţilor care au rămas fără loc de muncă. Lipsa de dinamism şi faptul că sunt destul de inflexibili în ceea ce priveşte activitatea de la locul de muncă sunt principalele motive pentru care companiile refuză candidaţii mai vârst­nici, de aceea multe companii nu valorifică încă experienţa celor din această categorie, mai spune con­sultantul BPI.

De aceeaşi părere este şi Raluca Peneş, HR Coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România, care admite că numărul scăzut de persoane vârstnice angajate ţine pe de o parte de inflexibilitatea candidaţilor cu vârste între 55 şi 64 de ani, care nu se adaptează la domenii în care nu au activat anterior şi nu se reprofilează. Pe de altă parte, există şi o reţinere din partea companiilor de a-i angaja.

„Discriminarea de vârstă la anga­jare este un fenomen frecvent pe piaţa forţei de muncă, iar argumentele angajatorilor sunt, în general, dificul­tatea de adaptare, reticenţa de a învăţa lucruri noi şi productivitatea scăzută a persoanelor peste 55 de ani“, a mai spus Raluca Peneş de la Smartree. Pe de altă parte, recruiterii spun că locurile de muncă disponibile în prezent necesită abilităţi pe care o mare parte din popuaţia vârstnică nu le are.

„În mediul industrial există joburi care implică un anumit tip de efort care nu le permite tuturor să reziste din punct de vedere fizic la locul de muncă, iar acesta poate fi un motiv pentru cei din această categorie de vârstă. În zona de servicii, un dezavantaj la angajare poate fi faptul că nu vorbesc limbi străine şi că învaţă mai greu tenologiile noi“, a spus Felix Toma, country ma­nager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Gi Group.

Necunoaşterea unei limbi străine şi faptul că nu ştiu să folosească un cal­culator reprezintă impedimente la an­gajare, însă succesul găsirii unui loc de muncă depinde foarte mult de pro­filul căutat de o companie şi de abi­lităţile persoanei care îşi caută un serviciu.

„Totuşi, foarte multe companii nu au niciun fel de limită de vârstă când angajează în producţie, vor doar oameni care să cunoască bine o meserie“, a spus Cristina Săvuică, direc­torul general al firmei de recrutare şi muncă temporară Lugera & Makler.

În general, persoanele vârstnice provin dintr-un sistem educaţional puţin depăşit şi nu se adaptează la cerinţele unui loc de muncă, au bariere legate de folosirea calculatorului sau de cea de limbă, crede şi Horia Bugarin, directorul firmei de recrutare IHM Total Consult.

„Nu există restricţii din partea angajatorilor legate de vârstă, însă din păcate multe persoane vârstnice nu au competenţe necesare pentru joburile disponibile“, a spus Bugarin.

Pensionările anticipate, un motiv al ratei de ocupare mai scăzute a vârstnicilor

În opinia Ralucăi Pârvu de la BPI, în România în mod tradiţional în ultimii 25 de ani „seniorii“ au fost evitaţi la angajare.

„În plus, după 1990 a existat o perioadă de pensionări la vârste destul de fragede, iar această practică pensionării anticipate pe caz de boală şi la vârsta de 50 de ani a fost un fenomen care a continuat şi în ultimii ani“, a mai spus ea.

Raluca Pârvu mai spune că în prezent angajatorii solicită consultanţilor în recrutare să justfice mai mult alegerea candidaţilor în cazul celor cu vârste de peste 45 de ani.

„Eu cred că această epocă va apune în următorii 5-10 ani şi că experienţa seniorilor va fi valorificată“, a mai spus ea.

Potrivit datelor Eurostat, mai prost decât România în clasamentul ratei de ocupare în rândul vârstnicilor stau belgienii, polonezii, ungurii şi croaţii, unde ratele de ocupare a persoanelor vârstnice variază între 36 şi 43%.

Rata de ocupare a persoanelor vârstnice este calculată prin împărţirea numărului de persoane ocupate (persoane care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră în perioada de referinţă de o săptămână, în scopul obţinerii unor venituri- n.red.) în totalul populaţiei din acel segment de vârstă. În România există peste 2,7 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani.

Potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, rata de ocupare în rândul persoanelor din categoria populaţiei vârstnice (55-64 de ani) a scăzut la 38,4% în primul trimestru al acestui an, faţă de nivelul de 41,6% din perioada similară a anului anterior. Cum se explică această scădere?

„Reducerea mai accentuată a ratei de ocupare pentru persoanele de 55- 64 ani se datorează în special scăderii populaţiei ocupate din agricultură, aparţinând acestui segment de vârstă. Având în vedere caracterul sezonier al ocupării forţei de muncă, această reducere poate avea caracter conjunctural“, au spus reprezentanţii INS.

Noua generaţie, mai slab pregătită

Deşi populaţia cu vârste de peste 55 de ani îşi găseşte greu un loc de muncă, pe motiv că nu se poate adapta la realitatea mediului de business, golul pe care îl lasă în urmă nu va putea fi înlocuit de cei din generaţiile tinere prea curând, scrie publicaţia americană de business Bloomberg.

Motivul principal este diferenţa dintre nivelul de pregătire pe care îl au cei 360 de milioane de adulţi cu vârste mai mari de 55 de ani care se pregătesc să iasă de pe piaţa muncii şi nivelul tinerilor care se pregătesc de primul job.

Diferenţa se simte cu atât mai mult cu cât în ţările aflate în curs de dezvoltare nivelul de pregătire al copiilor este cu 100 de ani în urma nivelului de pregătire din economiile dezvoltate. În 2010, adulţii din lumea dezvoltată aveau, în medie, câte 12 ani de şcoală, pe când cei din statele emergente aveau, în medie, câte 6,5 ani. Corina Mirea

Articol publicat de adelina Mihai în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.06.2015

Un angajat concediat îşi găseşte un nou loc de muncă într-o perioadă medie de şase luni, iar salariaţii din departamentele de vânzări, de logistică & distribuţie sau cei din departamentele de mar­ke­ting sau administrativ sunt pri­mii re­structu­raţi la nevoie, arată o ana­li­ză realiza­tă de firma de con­sul­tanţă în ma­nage­ment şi resurse umane BPI Group.

Compania a realizat o cercetare online la care au participat 80 de candidaţi (specialişti, middle şi top manageri), care au fost implicaţi în pro­iec­te de outplacement (programe plătite de foştii anga­jatori pentru a sprijini tranziţia în carieră a anga­ja­ţilor care au rămas fără loc de muncă - n.red.) desfă­şu­rate în perioada 2012 - 2014.

Unul din rezultatele acestui studiu arată că 30% dintre angajaţii restructuraţi activează în do­me­niul vânzărilor, 20% provin din depar­tamentul de logistică sau distribuţie, iar câte 11% au lucrat în marke­ting/co­mu­ni­care sau în zona administrativă din companii.

„Foarte multe companii şi-au reor­ga­nizat forţele de vânzări, iar acest lucru s-a întâmplat în mod constant în ultimii trei ani. Există o tendinţă în rândul multi­naţio­nalelor de a simplifica structurile din vânzări, astfel încât clienţii mari să nu mai aibă oameni dedicaţi, iar responsabilităţile pentru «key account» (clienţi mari – n.red.) şi cele pentru IMM-uri să fie pre­lua­te de acelaşi angajat“, a explicat Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group. În ceea ce priveşte restructurările reali­zate în departamentele de logistică sau distribuţie, ea a mai precizat că nevoia de eficientizare din com­pa­nii a determinat ca o parte din respon­sabilităţile angajaţilor din aceste departamente să fie preluate de către clienţii-distribuitori ai companiei. Eficientizarea costurilor cu forţa de muncă din departamentele de marketing se explică prin faptul că tot mai multe companii stabilesc strategia de marketing şi comunicare de la sediul central din străinătate, pe care o „cascadează“ în toate statele în care e compania prezentă, astfel că nu se mai justifică costurile locale cu astfel de activităţi.

Motivele principale pentru care companiile fac restructurări de personal şi apelează la companiile care oferă servicii de outplacement sunt legate de nevoia de eficientizare a activităţilor, de schimbările survenite la nivel de top management şi de restructurările de activitate.

„Contextele sunt diverse, iar în ultima perioadă am observat că multe companii sunt nevoie să facă outplacement deoarece se creează centre de servicii suport în state cu forţă de muncă mai ieftină în care se derulează activităţile care se făceau anterior în România. În zona de top management, restructurările se fac atunci când se schimbă CEO-ul şi, dacă vine un expat, de exemplu, acesta poate doreşte să îşi aleagă singur echipa cu care lucrează“, a mai spus Raluca Pârvu. Studiul BPI mai arată că majoritatea angajaţilor (83%) care îşi pierd locul de muncă au vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, ceea ce spulberă mitul occidental potrivit căruia angajaţii din această categorie de vârstă sunt cei mai doriţi pe piaţa muncii.

„O explicaţie a acestui rezultat o reprezintă faptul că România stă bine comparativ cu statele din vest în ceea ce priveşte senioritatea angajaţilor, având în ve­de­re că majoritatea companiilor au o medie de vârstă a angajaţilor destul de redusă. Probabil că peste zece ani situaţia va fi diferită“, a mai spus Raluca Pârvu.

Rezultatele cercetării BPI mai arată că studiile superioare nu garantează siguranţa locului de muncă, având în vedere că circa 80% dintre candidaţii participanţi la studiu au un nivel superior de educaţie.

De asemenea, cercetarea mai arată că un procent de 16% dintre managerii restructuraţi au reuşit să se angajeze pe un pachet salarial superior, în timp ce pentru 21% dintre aceştia pachetul salarial a scăzut mult.

„Un angajat care şi-a pierdut locul de muncă nu trebuie să urmărească obiec­tivul de a avea o creştere salarială, aşa cum se întâmplă în cazul angajaţilor «vânaţi» încă din perioada în care lu­crează. Cei care îşi pierd locul de muncă trebuie să îşi flexibilizeze aşteptările, atât din punctul de vedere al salariului – mai ales cei care se ştiau supraplătiţi la fostul job –, cât şi din cel al companiei în care se angajează, având în vedere că de cele mai multe ori cei care provin din multinaţionale nu prea vor să lucreze în companii mai mici sau în companii antre­pre­noriale româneşti“, a mai spus Raluca Pârvu de la BPI.

Ea a mai precizat că, în medie, un proces de outplacement durează circa 6 luni, însă pentru poziţiile de top management durata poate fi mult mai mare.

În 2013, compania BPI Management Consulting România (BPI Group) a avut o cifră de afaceri de circa 4,2 milioane de lei şi un profit net de 56.000 de lei, cu un număr mediu de 18 angajaţi, potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Articol publicat de Adelina Mihai în ediţia tipărită a Ziarului Financiar, din data de 16.04.2015 si 18.04.2015.

Mulţi dintre tinerii absolvenţii cu diplomă de bacalaureat nu iau în seamă semnalele trimise de piaţa muncii atunci când îşi aleg facultatea unde îşi vor petrece următorii ani, înainte să obţină un loc de muncă stabil şi să pună bazele unei cariere, spun specialiştii în resurse umane citaţi de Gândul. Unii dintre ei îşi doresc să fie studenţi cu orice preţ aşa că depun dosare şi dau examene de admitere la mai multe facultăţi, de multe ori fără legătură ca profil, doar pentru a se asigura că vor prinde un loc, alţii, din comoditate, intră pe porţile unităţilor de învăţământ doar cu dosarul sub braţ, fără a se gândi la viitorul lor loc de muncă. (…)

În sesiunea de admitere din vară, zeci de candidaţi s-au bătut pe locurile disponibile la unele dintre facultăţile bucureştene. Secţia de Limbi Moderne Aplicate, din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Stăine, a fost campioană la acest capitol cu 85 de candidaţi pe loc. Din top nu a lipsit Facultatea de Geografie unde chiar şi 11 candidaţi au concurat pentru un loc la specializările Planificare Teritorială şi Hidrologie şi Meteorologie. La Geografia Turismului au fost 10,72 candidaţi pe loc, iar la Cartografie şi Geografie câte 9 persoane pe loc.

(…)

Studenţi cu orice preţ, facultatea contează mai puţin

Mulţi dintre tinerii absolvenţii cu diplomă de bacalaureat nu iau în seamă semnalele trimise de piaţa muncii atunci când îşi aleg facultatea unde îşi vor petrece următorii ani, înainte să obţină un loc de muncă stabil şi să pună bazele unei cariere de care să fie mândri.

(…) "Orientarea şcolară este aproape inexistentă, iar liceenii optează singuri sau ajutaţi de părinţi, în funcţie de informaţiile pe care şi le identifică prin mijloace proprii. Nu ştiu în ce măsură aceste alegeri sunt bazate pe informaţii concrete din piaţa muncii", a declarat pentru Gândul şi Raluca Pârvu, business manager al BPI Group.

Dacă unii dintre ei îşi doresc să fie studenţi cu orice preţ aşa că depun dosare şi dau examene de admitere la mai multe facultăţi, de multe ori fără legătură ca subiect de studiu, doar pentru a se asigura că vor prinde un loc, alţii, din comoditate, intră pe porţile unităţilor de învăţământ doar cu dosarul sub braţ, fără a se gândi la viitorul lor loc de muncă.

(…) "Pentru cele mai multe facultăţi, a trecut vremea admiterilor cu trei probe scrise. Acum înscrierile se fac pe bază de dosar în principal, numărul de absolvenţi de bacalaureat este cu mult mai mic, iar facultăţile operează un filtru sumar la intrare. Rămân facultăţile cu profil ingineresc, ca Politehnica bucureşteană, unde se dau încă două probe de profil. Dar chiar şi acolo, locurile nu se ocupă şi se organizează o nouă sesiune de toamnă", spune business managerul al BPI Group.

Ce şanse au pe piaţa muncii noii studenţi

Tinerii care au optat pentru facultăţi cu profil de limbi străine sunt unii dintre cei care au făcut alegeri bune pentru o viitoare carieră. Tot mai multe companii caută persoane care să cunoască limbile străine vorbite de clienţi. Engleza nu mai este o calitate pentru un candidat, ci mai degrabă o necesitate. În sectorul de call center, spre exemplu, se caută în special persoane care ştiu farsi şi rusă, iar salariile oferite acestora sunt pe măsură.

(…) Şanse mari pe piaţa muncii au şi tinerii care au optat pentru facultăţile cu profil ingineresc, care le oferă posibilitatea de a avea ulterior o carieră în IT sau telecom. "Vorbitorii de limbi străine şi cei din domeniul IT azi sunt pe val. Au chiar posibilitatea să lucreze încă din timpul facultăţii. Peste 3 - 4 ani, când vor absolvi, situaţia poate fi similară. Aş încuraja tinerii să aleagă facultăţile de inginerie şi cele informatice, pentru că aici putem vorbi despre posibilităţi durabile de angajare în următorii 5 -10 ani", spune Raluca Pârvu.

Corina Vârlan, GÂNDUL, 30.08.2014

Publicația online Gândul a debutat o serie de articole cuprinzând sfaturi pentru cei implicați în diferite procese de recrutare.

Subiectele alese privesc vestimentația potrivită pentru candidat ; sfaturi dedicate tinerilor absolvenți fără experiență profesională ; modul de prezentare a unui CV ; desfășurarea unui interviu de angajare.

"Gândul vă prezintă lecţii de vestimentaţie la interviurile de angajare"

De la fusta şi sacoul negre şi costumul bărbătesc impecabil, la blugi şi tricou sau trening şi papuci: care sunt regulile de aur ale ţinutei de interviu, în funcţie de jobul la care aplicaţi. Dincolo de sfaturile experţilor, vă oferim şi experienţe personale.

(…) Experienţele Amaliei şi cele ale lui Mircea ne arată că ţinutele purtate la interviul de angajare sunt importante şi că trebuie să fie îngrijite, dar şi că acestea diferă de la un domeniu la altul. Sectorul bancar şi în cel de IT&C au un lucru în comun - angajaţii câştigă unele dintre cele mai mari salarii din ţară, dar atunci când vine vorba despre recrutarea candidaţilor cerinţele vestimentare nu ar putea fi mai diferite.

Regulile de aur ale ţinutei de interviu

Dacă salariaţii din bănci, de la cei care lucrează la ghişeu la cei din top management, se prezintă la interviu într-o ţinută business, rigidă şi strictă, în culori neutre ale cărei reguli le respectă şi după angajare, în cazul celor care aplică pentru un post într-o firmă de IT felul în care sunt îmbrăcaţi contează mai puţin, mai ales dacă job-ul nu îi pune în contact direct cu clienţii.

Cu toate acestea, specialiştii în resurse umane ne atrag cu toţii atenţia asupra regulilor principale pe care orice român trebuie să le urmeze atunci când se prezintă în faţa posibilului angajator sau a recruiterului: ţinuta curată şi aspectul îngrijit.

"Indiferent de funcţie sau angajator, ţinuta la interviu este deosebit de importantă pentru succesul întâlnirii cu intervievatorul. Alături de comportament, atitudine şi limbaj nonverbal îi conturează acestuia imaginea unui viitor profesionist pe care şi-l va dori sau nu în companie", a declarat pentru gândul Raluca Pârvu, business manager BPI Group.

Cum te îmbraci dacă vrei să te angajezi în domeniul bancar

(…) Cei care se prezintă la interviuri de angajare pentru ocuparea locurilor rămase vacante în bănci trebuie să adopte o ţinută care să le evidenţieze profesionalismul. (…) Astfel, femeile pot opta pentru deux pieces-uri sau pentru alte ţinute elegante, în timp ce bărbaţii trebuie să fie îmbrăcaţi la costum, potrivit specialiştilor în Resurse Umane contactaţi de gândul.

Cum te îmbraci dacă vrei să te angajezi în industria IT

IT-ul este un domeniu excepţie, atunci când vine vorba despre ţinuta acceptată la interviul de angajare. Recruiterii nici nu se aşteaptă să vadă un candidat îmbrăcat la costum sau o candidată purtând un deux pieces business.

Poţi fi respins din start dacă nu te îmbraci corect la interviu?

Specialiştii în Resurse Umane au păreri diferite la acest capitol. Dacă unii spun că posibilitatea de a fi respins din start de recruiter atunci când te îmbraci necorespunzător există, alţii spun că acest criteriu nu este neapărat de ajuns pentru a exclude un candidat de la prima vedere. (…)

"Candidatul trebuie să aibă în vedere că la interviu este observată potrivirea candidatului cu postul şi compania, dincolo de CV şi cunoştinţe tehnice", spune Raluca Pârvu.

"Indiferent de companie însă, cămaşa transpirată sau fusta prea scurtă pot determina angajatorul să nu selecteze această persoană. Igiena personală precară poate ruina un interviu de angajare, atât pentru poziţia de vânzător, cât şi pentru un post de director financiar", concluzionează business manager BPI Group.

Gândul, 31 iulie 2014

Publicația online Gândul a debutat o serie de articole cuprinzând sfaturi pentru cei implicați în diferite procese de recrutare.

Subiectele alese privesc vestimentația potrivită pentru candidat ; sfaturi dedicate tinerilor absolvenți fără experiență profesională ; modul de prezentare a unui CV ; desfășurarea unui interviu de angajare.

 

“Ghidul Gândul pentru o vestimentaţie de vară fără cusur care sunt hainele ce îţi pot oferi succesul la interviul de angajare“

 

Temperaturile ridicate din lunile de vară îi fac pe mulţi dintre românii care se prezintă la interviuri de angajare să aleagă ţinute cu totul nepotrivite. Aşa ajung candidaţii să apară în faţa posibililor angajatori sau în faţa recruiterilor îmbrăcaţi în pantaloni scurţi sau de trening şi încălţaţi în tenişi şi şlapi. Femeile fac şi ele numeroase greşeli vestimentare atunci când merg vara la interviu. Fie poartă colanţi şi bluze prea decoltate, fie intră în birourile de Resurse Umane purtând haine potrivite, mai degrabă, pentru o ieşite în oraş la terasă sau pentru o noapte în club, explică din experienţa personală o serie de specialişti în HR contactaţi de gândul.

(…)

Raluca Pârvu, business manager BPI Group, s-a confruntat cu astfel de situaţii în care candidaţii s-au prezentat la interviu, pe lângă CV-uri, cu o vestimentaţie care i-a rămas în minte după încheierea discuţiei.

"Pentru un post de reprezentant de vânzări, un candidat s-a prezentat în pantaloni de trening şi pantofi sport. Chiar dacă postul presupunea prezenţa pe teren, omul nu vindea ţinute de sport, ci echipamente electronice", îşi aminteşte Pârvu.

"Pentru un post de manager de magazin, o doamnă a sosit îmbrăcată cu o pereche de colanţi mulaţi şi o bluză exagerat de decoltată, la limita decenţei", adaugă business managerul BPI Group menţionând că cele două persoane nu au obţinut posturile pe care şi le doreau.

(…)

Greşelile nu apar însă numai în rândul românilor care încearcă să obţină posturi mărunte, ci şi în rândul celor care candidează pentru poziţii de top management. "Pentru un post de director general, candidatul s-a prezentat la client în costum şi cu bascheţi, de firmă ce-i drept, dar clientul nu a apreciat postura non-conformistă", spune Raluca Pârvu.

Ținuta potrivită trebuie adaptată situației și trebuie să ofere celui care o poartă confortul necesar. "Nu este necesar sacoul, mai ales dacă vremea de afară este toridă. Decât un candidat transpirat în sacou mai bine un candidat în cămaşă", ne-a declarat Raluca Pârvu, business manager BPI Group.

Gândul, 25 iulie 2014

 

O eventuală majorare a cotei unice de la 16% la 22% ar putea avea efecte “dramatice” pe piaţa forţei de muncă, putând conduce la o amplificare a fenomenului muncii la negru. De asemenea, România ar putea pierde din competitivitate, deoarece costul muncii va fi mai ridicat.

Viorel Gheţe, Managing Partner BPI group, consideră că, în cazul în care cota unică va fi majorată la 22%, pe termen scurt, angajaţii vor resimţi din plin impactul scăderii salariului net incasat odată aplicată noua cota de impozitare, iar în buzunarul lor, această schimbare va însemna scăderea puterii de cumpărare.

“Apariţia cotei unice a fost determinată de dorinţa de a incuraja investiţiile creatoare de locuri de muncă şi intrarea în legalitate/fiscalizarea unor venituri. În plus, cota unică a fost percepută ca un pact social al guvernării cu salariaţii, mai ales cei din clasa medie, pe care stă aşezată toată povara cotizaţiilor pentru diverse prestaţii sociale în această ţară”, a declarat pentru gândul Viorel Gheţe, care atrage atenţia că în România un număr mic de persoane active, salariaţi, contribuie pentru acoperirea cheltuielilor sociale a unui "strat" mult mai mare de persoane, pensionari şi asistaţi sociali.

Mulţi angajatori vor alege să plătească o parte din salariu la negru. “Evaziunea va spori”

În urma unei eventuale majorări a cotei unice, respectiv şi a impozitului pe venit, Gheţe crede că mulţi angajatori vor alege să plătească, din nou, o parte din salariu “la negru” pentru a nu-şi pierde salariaţii, iar evaziunea fiscală va spori.

“Pe termen lung, România va pierde din competitivitatea forţei de muncă, deoarece costul muncii va fi mai ridicat. Pentru investitori, crearea de locuri de muncă în România va fi mai scumpă decât până în prezent”, este de părere reprezentantul BPI group. În opinia lui, statul ar trebui să creeze "mecanisme de incitare" a angajatorilor pentru a renunţa la munca la negru şi pentru a aduce salariaţii în legalitate, plătindu-şi astfel taxele şi asigurându-le acestora serviciile sociale.

“Mecanismele incitative sunt de regulă axate pe limitatea taxării muncii, prin reduceri de taxe sau costuri sociale asociate. Propunerea de reducere a CAS pentru angajator, pentru care aparent nu există finanţare, era din aceasta categorie a limitarii poverii fiscale asupra companiilor”, spune Gheţe.

Piaţa muncii, în stagnare

În majoritatea sectoarelor economiei, opinia reprezentanţilor firmelor de recrutare este că în prezent piaţa muncii este în stagnare. Bugetele pentru noi angajări sunt mai mult decât modeste. “Este mai mult vremea optimizării organizaţiilor. Multe corporaţii se află într-o mişcare de regândire pe regiuni geografice, având obiectivul de a construi echipe mai mici şi mai flexibile”, susţin reprezentanţii firmelor din domeniul resurselor umane.

Există însă şi excepţii, împotriva curentului mergând industria IT, poate singura care mai creşte în mod agresiv.

“În ciuda facilităţilor fiscale evidente oferite de către statul roman pentru a incuraja investitii importante in acest sector de activitate, sectorul ar dori sa recruteze, dar nu prea mai are pe cine“, a exemplificat Gheţe, care vorbeşte despre de o perioada fastă şi în alte sectoare, precum serviciile medicale private sau toate companiile beneficiare ale fenomenului externalizării.

 

gândul  

27 octombrie 2013

 

Cu toate că există anumite domenii de nişă, în care continuă să se facă angajări, persoanele fără calificare sau cu o calificare redusă continuă să aibă foarte puţine oportunităţi pe piaţa muncii, este de părere Viorel Ghete, managing partner BPI group.

"Nu există niciun indiciu serios care să ne facă să credem că piaţa muncii va suporta o transformare spectaculoasă, perceptibilă pentru publicul larg. Percepţia generală este cea de stagnare", a declarat Ghete pentru gândul.

În opinia sa, România nu se poate baza doar pe marile companii sau pe multinaţionale în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă deoarece strategia de resurse umane a acestoare depinde de rezultatele şi obiectivele de ansamblu ale grupurilor din care fac parte.

"Credem că aici e nevoie de un efort ţintit: statul să creeze un cadrul legal propice afacerilor mici şi mijlocii, dar să găsească resorturi pentru a limita munca la negru şi a aduce aceste posturi la lumină. Salariaţii să accepte să lucreze şi în companii de mai mici dimensiuni, care chiar dacă nu le oferă atâta protecţie cât multinaţionalele, pot oferi locuri de muncă şi dezvoltare profesională în activitatea de zi cu zi", a explicat el.

Tinerii absolvenţi de liceu, care nu au reuşit să obţină bacalaureatul, primesc temporar sprijin din partea statului, dar cele mai mari oportunităţi le au cei care reuşesc să obţină o diplomă.

"Opţiunea principală este, în mod evident, să înveţe ca să poată lua Bacul în sesiunea următoare! Diploma de Bacalaureat este cerută în multe domenii la angajare chiar dacă tinerii nu cunosc nicio meserie. Statutul de şomer le dă nu doar ceva drepturi băneşti, ci şi acces la cursuri de formare profesională, adică îi îndreaptă către o meserie concretă, în speranţa că respectivul curs va răspunde unui domeniu în care există locuri de muncă", a precizat Viorel Ghete, managing partner BPI group.

gândul

1 august 2013

Managementul Talentelor a devenit un subiect tot mai popular în rândul angajatorilor din România, în contextul în care disponibilitatea tot mai redusă a talentelor afectează performanţa şi profitabilitatea business-urilor.

Workshop-ul « Performanţă în managementul talentelor », organizat în 30 mai de revista HR Manager, a avut ca obiectiv identificarea unor răspunsuri la aceste întrebări şi clarificarea unor concepte conexe : selecţie, măsurare, performanţă, dezvoltare.

« A trecut vremea recrutărilor în masă, când accentul cădea mai ales pe volum. Acum îi căutăm pe cei care performează atât în vremuri economice favorabile, cât şi în vremuri ostile », a spus Consultantul BPI group. Pentru a recruta talente trebuie să privim dincolo de clasica balanţă între ce are candidatul de oferit (competenţe, know-how, etc.) şi nevoile noastre (împreună cu aspectele salariale). "Trebuie să punem accent pe nevoile candidatului, pe oferta lui (ce poate el să aducă în companie în termeni de disponibilitate) şi pe ceea ce oferă angajatorul (în aceiaşi termeni de nevoi şi ofertă). Ceea ce poate genera eşecul unui proces în selecţie este dezvoltarea insuficientă a unuia dintre factori : de exemplu, când aşteptăm totul de la candidat în termeni de nevoi şi ofertă, când noi nu suntem, ca organizaţie, suficient de coerenţi şi pregătiţi pentru a pune pe masă nevoile şi oferta", a explicat Raluca P6rvu.

Deşi mediul economic şi piaţa muncii s-au schimbat în ultimii ani, există o constantă în ceea ce priveşte talentele reale: acestea nu sunt în căutarea unui loc de muncă, exceptând cazurile în care sunt dezamăgite de angajatorul actual. Noţiunea de talent este puţin cuantificabilă, variază de la o companie la alta şi ţine foarte mult de flexbilitatea de care dau dovadă aceşti buni profesionişti. « Ne referim la abilitatea de a se obişnui într-o organizaţie cu cultură diferită şi piedici din cele mai diverse – de exemplu în relaţionare, o poziţie inconfortabilă faţă de managerul direct, etc. ».

HR Manager, iulie 2012

Revista HR Manager realizează un număr special dedicat seniorităţii şi implicaţiilor îmbătranirii populaţiei asupra proceselor de recrutare, retenţie, dezvoltare şi recompensare din companii. 

Tot mai multe cercetări relevă că îmbătrânirea populaţiei a devenit o realitate în multe ţări din Europa, însă nivelul de conştientizare asupra efectelor în piaţa muncii este destul de redus atât de partea statului şi a angajatorilor, cât şi de partea candidaţilor.

« În ţările mature problema seniorităţii intră în discuţie după 50 de ani. Pentru această categorie de salariaţi este nevoie de politici publice de sprijin, astfel încât companiile să aibă un interes (măcar fiscal) să păstreze astfel de salariaţi în organizaţie », a spus Raluca Pârvu, Senior Consultant, Business Development Manager al BPI group.

Excluderea oamenilor din procese de selecţie pe criteriul vârstei este o practică absurdă. « Există multe companii care resping candidaţii pe criteriul vârstei şi care poziţionează cursorul chiar şi la 35 de ani. Considerăm această abordare simplistă şi limitatoare. Din experienţa pe care o avem în restructurări, observăm că media de vârstă a persoanelor restructurate este de circa 45 de ani », conchide Consultantul BPI group.

La polul opus se află faimoasa generaţie Y, care lasă de multe ori într-un con de umbră categoria de angajaţi /candidaţi cu vârste de peste 40 de ani. « Dincolo de titulaturile americane, în piaţa muncii lucrurile se definesc prin experienţa dobândită. În termeni de mentalitate, judecăm astăzi şi după criteriul înainte / după 1989, încercând să vedem cât de mult am fost cu toţii influenţaţi de căderea comunismului », a spus Raluca Pârvu, Senior Consultant, Business Development Manager al BPI group.

HR Manager, iulie 2012

Gândul evocă anumite condiţii pe care trebuie să le îndeplinească un angajat pentru a obţine rapid o promovare în cadrul companiei pentru care lucrează. O serie de recrutori sunt consultaţi pe acest subiect.

Printre alte păreri, BPI evocă legătura cu organizaţia. Astfel, «… un angajat trebuie să îndeplinească criteriile de performanţă individuală, să fie apreciat de către clienţi prin intermediul rezultatelor sale şi să îşi arate loialitatea faţă de firmă, loialitate care nu se referă neapărat la numărul de ani de vechime pe care îi are », a declarat pentru Gândul Raluca Pârvu, Senior consultant al BPI Group.

Pârvu susţine, de asemenea, că « atitudinea dinamică şi motivaţia personală a unui angajat îl pot ajuta să fie promovat cât mai rapid în cadrul unei companii ».

Gândul, 13 iunie 2012

 

Gândul trece în revistă modul în care candidaţii şi-ar putea alege vestimentaţia în funcţie de postul dorit.

Printre alte păreri, BPI evocă igiena personală. "Discuţia cu un candidat transpirat, cu mâinile murdare, unghiile neîngrijite, neras sau cu barba neîngrijită, creează disconfort recrutorului sau angajatorului". Acest lucru sugerează recrutorului faptul că respectivul candidat este neglijent cu propria persoană.

Consultantul recomandă, de asemenea, moderaţie în ceea ce priveşte utilizarea parfumului atunci când persoanele participă la o discuţie cu un potenţial angajator. "Unii candidaţi, femei sau bărbaţi, exagerează cu cantitatea de parfum purtat, astfel încât rapid aerul devine irespirabil în sala de interviu", explică specialistul BPI Group.

« Într-o companie IT, este puţin probabil ca ţinuta obişnuită să fie una taior sau costum şi cravată. Un candidat care apare îmbrăcat prea oficial va părea « scorţos », necunoscător al industriei, ambianţei, atitudinii tipice", este de părere Raluca Pârvu.

Ea atrage, de asemenea, atenţia asupra culorilor hainelor pe care le poate purta un candidat care doreşte să obţină un loc de muncă în domeniul bancar. "Într-o bancă, ţinuta este mai oficială, culorile purtate sunt relativ discrete. Este recomandat unui candidat să caute o cât mai bună potrivire cu obiceiurile industriei bancare", spune senior consultantul BPI Group.

"Fiecare trebuie să aibă în vedere că în toate situaţiile, prima impresie contează. Şi atunci, oricare ar fi imaginea şi stilul personal, candidaţii trebuie să-şi asume aceste aspecte şi concluziile pe care, eventual, un recrutor sau un angajator le-ar trage despre persoana respectivă. Concluzii care pot fi pozitive sau negative", a mai subliniat ea.

Gândul, 30 mai 2012

Într-un top al CV-urilor nepotrivite, Gândul cere părerea mai altor agenţii. Părerile exprimate de Consultantul BPI group sunt legate de introducerea unei fotografii şi de lungimea CV-ului transmis.

"Pare anecdotic, dar e aproape evident că pentru majoritatea posturilor nu este oportună o poză în costum de baie, în pantaloni scurţi sau chiar o fotografie « în picioare »", a declarat, pentru Gândul, Raluca Pârvu, Senior Consultant.

O fotografie poate fi inclusă în cadrul unui CV în cazul în care aceasta ar putea avantaja într-un fel sau altul candidatul şi dacă mesajul transmis prin intermediul său este unul adecvat locului de muncă pentru care aplică respectivul candidat.

Consultantul atrage, de asemenea, atenţia asupra CV-urilor ce conţin chiar şi 8 sau 10 pagini pe care le consideră necesare doar în cazul în care o persoană este interesată de obţinerea unei poziţii academice sau a CV-urilor care sunt construite în formatul european.

Un astfel de document "nu permite cititorului să înţeleagă rapid interesul candidaturii pentru proiectul dat şi poate crea chiar impresia de supracalificare", ne-au mai explicat reprezentanţii BPI Group.

Reprezentanţii companiilor de recrutare atrag atenţia persoanelor care vor să obţină locul de muncă mult visat să fie atente atunci când redactează CV-urile pentru ca pe parcursul lor să nu existe greşeli gramaticale sau de exprimare. Aspectul documentului este şi el important.

« În cazul în care informaţiile cuprinse în cadrul CV-ului utilizat în vederea aplicării pentru un nou loc de muncă sunt sumare sau incorecte, ele pot sugera posibilului angajator că respectivul candidat este o persoană neserioasă sau chiar incompetentă », ne-a mai explicat Pârvu.

 Gandul, 13 mai 2012

Viorel Gheţe, managing partner în cadrul BPI group România, este rezervat cu privire la modul în care vor evolua recrutările în această perioadă.

"Impactul asupra proceselor de recrutare este încă dificil de întrezărit. Totusi, avem cunoştinţă de companii care au îngheţat din nou procesele de recrutare, indiferent de nivel. Criza se poate suprapune şi cu alte procese din companii, de tip fuziuni, externalizări, eroziunea portofoliului de produse, iar acest lucru poate face ca evoluţia să fie şi mai puţin predictibilă", a spus Gheţe.

Pe de altă parte, specialiştii consideră ca efectele nu se vor limita doar la îngheţarea pieţei muncii, ci şi la disponibilizări.

"Cu siguranţă, companiile vor continua să caute optimizarea costurilor. Una dintre modalităţi este şi reducerea personalului", a spus Gheţe.


www.dailybusiness.ro , 24 octombrie 2011