România

Ziarul Financiar aduce în discuție nivelul salarial propus în sectorul retail și oferă elemente suplimentare de analiză. Astfel, sunt furnizate salariile medii nete, calculate de cotidianul financiar. În opinia ziarului, « datele publice arată că salariile medii plătite de lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri s-au apropiat de salariul mediu pe economie după ce mult timp erau mai aproape de minim dat fiind că cea mai mare parte a angajaţilor sunt casieri şi lucrători comerciali ».

Printre marii jucători din comerțul modern, format exclusiv din companii multinaționale, se distinge Lidl, care ar oferi salarii nete cu peste 20% față de media pieței de referință.

La solicitarea ZF, colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group, afirmă că : „Lidl are o politică salarială deliberată şi comunicată. Compania plăteşte pentru toate categoriile de personal peste piaţă, din dorinţa de a stabiliza fluctuaţia foarte mare de personal din domeniu“.

Fluctuaţia de personal accentuează criza de personal cu care se confruntă acest sector al economiei, unde se angajează în principal persoane cu calificare limitată, pe posturi de lucrător comercial sau casier. De aceea, conform datelor ZF, companiile mari din retail urmează curba crescătoare a salariului minim pe economie și tind chiar să se apropie de salariul mediu.

« Există creşteri salariale în retail, însă acestea trebuie ponderate cu creşterile sala­riilor medii şi minime pe economie. Retailerii s-au adaptat, dar mulţi au menţi­nut pla­ta salariilor în me­dia in­dus­triei », mai spu­ne Raluca Pârvu.

Articol redactat de Cristina Roșca și publicat în Ziarul Financiar, 22 august 2018.

  • lien_linkedinlien_twitter