România

Ziarul Financiar publică o analiză a ritmului de creștere a salariului minim pe economie, așa cum a fost anunțat de proaspătul guvern condus de Viorica Dăncilă. Astfel, salariul minim ar urma să aibă creșteri anuale de 8-10% pe an, în următorii trei ani.

Colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group confirmă faptul că este nevoie de creșterea salariale, în condițiile în care majoritatea salariilor din România se află foarte aproape de salariul minim, iar acesta din urmă este unul dintre cele mai mici înregistrate în Uniunea europeană.

180201 Articol ZF

Totuși, contactele cu mediul de afaceri indică o incertitudine în creștere în rândul oamenilor de afaceri, așa cum explică și Raluca: “Când guvernul crește salariul minim fără o cooperare cu mediul economic, poate exista surpriza ca o serie de companii, care nu și-au bugetat astfel de creșteri, să aibă dificultăți, să-și închidă activitatea sau să se mute în state cu forță de muncă mai ieftină”.

“Creșterea extrem de accelerată a salariului minim, deși este solicitată, rămâne nedigerată în mediul de business pentru că nu este asociată cu o creștere a productivității sau a dezvoltării capacităților tehnice ale oamenilor”, a mai spus Raluca.

Dintr-o perspectivă mai largă și pe termen lung, Raluca a concluzionat această intervenție în principalul cotidian financiar: „Convergența salariilor din România cu cea a statelor din regiune e începută demult. Însă, dacă ajungem să prindem din urmă la salarii state din Europa centrală precum Cehia sau Polonia, atunci riscăm să avem probleme de competitivitate. Vom fi o țară cu o forță de muncă mai puțin ieftină, dar care nu este nici măcar foarte calificată”.

Articol integral redactat de Adelina Mihai, ZF, 1 februarie 2018.

  • lien_linkedinlien_twitter