România

Media

Media

  BPI group în presă

 

 

Alături de eJobs și redactorul Mihaela Pascari, am scos în evidență câteva sugestii pentru abordarea momentului mult-visat: acela în care te afli cu pixul în mână, la semnarea unui nou contract de muncă.

Adesea percepută ca o simplă formalitate, semnarea contractului este un moment important la începutul oricărui nou job.

„Contractul de muncă este prin definiție bilateral, atât angajatorul, cât și angajatul au drepturi și obligații. Ca atare, dacă nu vrei să semnezi orbește un angajament, mai bine acorzi un pic de timp subiectului”, spune colega noastră, Raluca Pârvu, Business Manager BPI group România.

Recomandarea BPI group către viitorul salariat este să se asigure că mențiunile din oferta de muncă să fie preluate în contract, astfel încât să nu existe neclarități ori surse de conflict ulterior.

Pentru mai multe detalii, citiți articolul integral publicat pe blogul eJobs .

20 august 2019

Ziarul Financiar aduce în discuție noi practici în politicile de resurse umane, confirmate de studiile Mercer: peste 50% din companiile private din România ar oferi bonusuri angajaților care recomandă o persoană ce ulterior va fi recrutată.

Colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group susține că „acest sistem scurtează durata procesului de selecție (...) și reprezintă o metodă de recrutare cu costuri mai reduse”.

În egală măsură „odată cu oferirea acestor bonificații, și salariații se angajează moral recomandând anumite persoane, astfel că nu pot recomanda pe cineva care să stea doar două săptămâni în companie”.

Sistemul de recomandări interne funcționează foarte bine, mai ales la nivel de juniori sau specialiști, pe principiul cooptării din rândul foștilor colegi, de exemplu. Centrele de servicii partajate de exemplu folosesc cu brio asemenea politici.

Tot Ziarul Financiar asociază practica “nepotismului”, subliniind limitele sistemului. Raluca subliniază că „în sectorul corporate, sistemul de recomandări nu se va numi niciodată nepotism. Pot exista asemenea derive, și la privat. Însă în esență, acordarea de bonusuri de recomandare este o gândire pragmatică, occidentală, un mecanism de diversificare a surselor în recrutare”. În foarte multe sectoare de activitate “companiile fixează reguli de etică prin care se evită conflictele de interese”.

Articol integral redactat de Adelina Mihai, ZF, 25 septembrie 2018.

BPI group: “Criza de personal este generată de emigrarea masivă și de salariile mici”

Ziarul Financiar analizează informațiile provenite de la Institutul Național de Statistică, referitor la numărul de locuri de muncă nou create în ultimele 12 luni.

Pornind de la această informație statistică, ZF prezintă topul primelor 10 industrii creatoare de locuri de muncă. Pe primele locuri, se află comerțul, sănătatea și IT&C, care « au făcut împreună mai mult de jumătate (53%) din totalul noilor angajări din ultimul an », spune ZF.

Colega noastră, Raluca Pârvu, Business Manager a avut ocazia să ofere câteva explicații:

Sectorul retail are în continuare nevoie de angajați, mai ales că se confruntă cu fluctuații foarte mari de personal. Însă, pentru potențialii angajați, naveta rural-urban este o dificultate: „oamenii din această categorie nu se deplasează mai mult de 20 km de casă, iar o astfel de navetă îi costă 200 lei lunar”. În aceste condiții, „mulți români nu mai acceptă să lucreze pe bani puțini cu efort mare”.

“Problema crizei de personal este extrem de îngrijorătoare, realmente, pentru toți angajatorii și se combină cu faptul că aceștia nu reușesc să îi rețină pe angajații existenți și nici nu fac schimbări în politicile lor de resurse umane.“

Ziarul Financiar, 9 august 2018, articol redactat de Adelina Mihai

Ziarul Financiar aduce în discuție nivelul salarial propus în sectorul retail și oferă elemente suplimentare de analiză. Astfel, sunt furnizate salariile medii nete, calculate de cotidianul financiar. În opinia ziarului, « datele publice arată că salariile medii plătite de lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri s-au apropiat de salariul mediu pe economie după ce mult timp erau mai aproape de minim dat fiind că cea mai mare parte a angajaţilor sunt casieri şi lucrători comerciali ».

Printre marii jucători din comerțul modern, format exclusiv din companii multinaționale, se distinge Lidl, care ar oferi salarii nete cu peste 20% față de media pieței de referință.

La solicitarea ZF, colega noastră, Raluca PÂRVU, Business Manager BPI group, afirmă că : „Lidl are o politică salarială deliberată şi comunicată. Compania plăteşte pentru toate categoriile de personal peste piaţă, din dorinţa de a stabiliza fluctuaţia foarte mare de personal din domeniu“.

Fluctuaţia de personal accentuează criza de personal cu care se confruntă acest sector al economiei, unde se angajează în principal persoane cu calificare limitată, pe posturi de lucrător comercial sau casier. De aceea, conform datelor ZF, companiile mari din retail urmează curba crescătoare a salariului minim pe economie și tind chiar să se apropie de salariul mediu.

« Există creşteri salariale în retail, însă acestea trebuie ponderate cu creşterile sala­riilor medii şi minime pe economie. Retailerii s-au adaptat, dar mulţi au menţi­nut pla­ta salariilor în me­dia in­dus­triei », mai spu­ne Raluca Pârvu.

Articol redactat de Cristina Roșca și publicat în Ziarul Financiar, 22 august 2018.

Ziarul Financiar semnalează faptul că în București se înregistrează în 2018 peste 1 million de salariați, pentru prima fată în ultimii 27 de ani. Pornind de la această informație statistică, ZF caută explicații pentru dezvoltarea masivă a sectorului serviciilor și pentru ponderea Bucureștiului la nivel național. Astfel, din cei 4,8 milioane de salariați, mai bine de 1 million lucrează în capitală.

Colega noastră, Raluca Pârvu, Business Manager a avut ocazia să ofere câteva explicații :

”Creșterea semnificativă a numărului de salariați din București din ultimul an vine pe fondul dezvoltării foarte puternice a centrelor de servicii partajate. Ele investesc în orașele mare, fiind «obligate» de tipul de angajați pe care îi vizează: studenți sau tineri absolvenți, vorbitori de cel puțin o limbă străină, fără să fi avut neapărat o experiență profesională anterioară”.

Tendința de creștere a numărului de angajați se va menține în 2018, a mai precizat Raluca.

 

 rsz articol zf 06042018 2

 

Ziarul Financiar, 6 aprilie 2018, articol redactat de Adelina Mihai